Aceste echipamente se utilizeaza in pre-tratarea mecanica a apei uzate. Alegerea procedeului si instalatiei necesare separarii poluantilor dintr-un fluid trebuie luata in urma analizei anumitor criterii de performanta. Cele mai importante sunt:

  • Cerinte asupra continutul de solid/fluid in faza solida concentrata
  • Finetea de separare
  • Performante si diabilitate
  • Costuri de achizitie, instalare si mentenanta
  • Posibilitatea igienizarii

Echipamente care se folosesc in pretratarea mecanica a apei uzate menajere sunt:

  • Instalatii de sitare
  • Compacte de degrosisare
  • Gratarele in canal
  • Separatoare de grasimi si hidrocarburi

Sita statica TE

Sita statica este un filtru utilizat pentru separarea solidului de lichid in statiile de epurare a apelor uzate. Este compusa dintr-un corp realizat din P.R.F.S. si un suport de gratar (sita) din otel inoxidabil ce va canaliza influentul in zona de sitare.

Lichidul supus tratarii ajunge in zona de sitare prin intermediul pompei sau datorita presiunii. Dupa o anumita perioada determinata de timpul necesar umplerii zonei de alimentare, se formeaza un flux stratificat in timpul caruia reziduul aluneca lin pe sita.

Lichidul trece prin sita (in mare parte in zona superioara) iar solidele sunt retinute pe suprafata site si aluneca pana la la partea inferioara a acesteia. lichidul filtrat este colectat in rezervorul de colectare si este transportat prin intermediul gravitatiei prin sistemul de tevi.

Echipamentul poate fi amplasat in zona superioara a statiei de epurare pe o plataforma inalta, astfel incat apa sa treaca la urmatoarea etapa fara utilizarea unei pompe.

Model TE-500 TE-1000 TE-1500
Lungime [mm] 590 1070 1580
Latime [mm] 1050 1050 1050
Inaltime [mm] 1350 1350 1350
Diametru evacuare [mm] 200 200 250


Utilizare

  • in tratamentul primar al apelor reziduale urbane
  • in pretratamentul apelor reziduale industriale, pentru eliminarea materiilor grosiere care rezulta in industria textila, industria pielariei, etc.

Sita rotativa TR

In cazul unitatilor automate de sitare, respectiv sitelor rotative capacitatea de sitare este de cinci ori mai mare comparativ cu sitele statice. Posibilitatea de colmatare a tamburului filtrant este practic nula, datorita sistemului de autocuratare.

Acest tip de sita este utilizat in pretratarea apelor uzate pentru indepartarea solidelor prin intermediul unui tambur format dintr-o sita cu diferite dimensiuni de orificii in functie de tipul si cantitatea de solide din apa supusa filtrarii. Scopul lor este de a elimina solidele transportate de apa, pentru a evita obstacole si probleme mecanice in statie.

Compact de degrosisare

Este un echipament care se foloseste in pretratarea mecanica a apei uzate menajere, pentru debite de la 10 l/s la 200 l/s si realizeaza eliminarea suspensiilor solide fine din apa uzata, deznisipare si eliminare grasimi (functie de model).

Designul acestor unitati este unul compact, se livreaza complet echipate pentru a fi direct racordate la conductele intrare si iesire.

Compactul de degrosisare retine 85-90% din particulele de nisip cu diametru mai mare de 0.16 mm la debitul de calcul si 85% din particulele cu diametru mai mare de 0.2 mm la debitul maxim. Este construit in intregime din otel inoxidabil si se dimensioneaza pentru fiecare aplicatie in parte.

COMPACTUL DE DEGROSISARE TIP A

Realizeaza operatiile de sitare fina si deznisipare.

Este compus din surub transportor sau gratar des (functie de debitul de apa care trebuie tratata) pentru retinerea si transportul materiei grosiere si compartiment de sedimentare prevazut cu surub transportor pentru nisipul decantat.



Beneficiile compactului de degrosisare de tip A sunt:

• solutie personalizata, adaptata solicitarilor din fiecare proiect
• instalare si punere in functiune usoara
• cost de investitie mic
• cost de operare redus


1. Conducta alimentare
2. Surub transportor/ gratar des
3. Decantor
4. Transportor nisip decantat
5. Evacuare apa
6. Pubela pietris
7. Pubela nisip decantat
8. Senzor de nivel

COMPACTUL DE DEGROSISARE TIP B

Realizeaza operatiile de sitare fina, deznisiparea si eliminarea grasimilor din apa uzata.

Este compus din surub transportor sau gratar des (functie de debitul de apa care trebuie tratata) pentru retinerea si transportul materiei grosiere, compartiment de sedimentare prevazut cu surub transportor pentru nisipul decantat, sistem de aerare care favorizeaza separare gravitationala a grasimilor, sistem de raclare a grasimilor de la suprafata apei catre surubul transportor.

Beneficiile compactului de degrosisare de tip B sunt:

  • solutie personalizata, adaptata solicitarilor din fiecare proiect
  • instalare si punere in functiune usoara
  • cost de investitie mic
  • cost de operare redus
  • separare eficienta a grasimilor cu ajutorul sistemului de aerare

Ambele variante pot fi insotite de o instalatie automata de spalare, transport si deshidratare retineri de tip ConWashPress alcatuita din con admisie, surub transportor, sistemul de duze pentru spalare, evacuare si presare (deshidratare retineri), drenaj pentru apa si unitate de actionare.

Functie de distanta de amplasare a unitatii fata de containerele necesare colectarii retinerilor, poate fi necesara adaugarea unui alt surub transportor de legatura (unul sau mai multe).

GRATARE IN CANAL

GRATARE RARE

Se instaleaza la intrarea in statiile de epurare pentru retinerea materiei grosiere. 

Are o constructie robusta cu putine componente in miscare, distanta intre bare fiind de 5 mm. Se dimensioneaza pentru fiecare aplicatie in parte si se poate monta in canale cu latimea pana la 3.6 m si adancime 4 m (adancimea apei in canal – 3 m). 

Gratarul se monteaza cu o inclinatie de 75°, ceea ce duce la un spatiu minim necesar pentru montaj. 

Raclorul este construit astfel incat sa descarce retinerile in pozitia maxim sus, ceea ce, datorita ramei solide, permite dimensionarea inaltimii de descarcare a retinerilor in functie de cerintele din proiect.

 

Cum functioneaza?

1. pozitie stand-by si eliminare (scurgere) apa din retinerile grosiere
2. in aceasta pozitie retinerile grosiere sunt deversate in pubela, iar cele care continua sa se depuna pe gratar determina cresterea nivelului apei in amonte de gratar
3. cand apa ajunge la nivelul maxim, raclorul coboara pentru a curata gratarul
4. raclorul incepe curatarea din pozitia inferioara a gratarului

GRATARE DESE

Se folosesc in statiile de epurare, montate in aval de gratarul rar. 

Gratarul este compus dintr-o parte fixa si una mobila, in forma de trepte construite din bare cu grosimea de 2.5 mm. Distanta intre bare este de 2-3 mm in functie de parametrii de calcul (debit, dimensiuni canal, etc.).

Latimea exterioara a echipamentului poate varia intre 440 si 1400 mm, are o carcasa complet inchisa cu racord de evacuare DN100 si nu necesita lucrari suplimentare pentru instalarea in canalul de beton. Partea superioara este articulata astfel incat sa poate fi ridicata pentru inspectie si intretinere. Toate componentele, cu exceptia echipamentelor mecanice standard, sunt facute din inox 304/316.

SEPARATOARE DE GRASIMI

Separatoarele sunt echipamente care intra in componenta instalatiilor de epurare, destinate retinerii grasimilor animale si vegetale continute de apele reziduale ale bucatariilor, restaurantelor, fabricilor din industria alimentara.

Alegerea tipului de separator de grasimi se face in functie de:

• materialul din care este confectionat
• locul de amplasare
• aplicatie

Principiul operational de separare a grasimilor se bazeaza pe diferenta de densitate dintre apa si componentele de separat. Lichidele usoare se ridica la suprafata, peste apa si pot fi foarte usor inlaturate.

Avantajele utilizarii separatoarelor:

• montaj facil
• guri de vizitare largi: 900 mm
• stabilitate ridicata
• eficienta mare

Aplicatii:

Separatoarele de grasimi se utilizează acolo unde este necesara preepurarea apelor menajere incarcate cu grasimi organice:

• Bucatarii profesionale, cantine, restaurante. La alegerea unui separator pentru bucatarii se tine seama de numarul de mese servite pe zi si de durata medie de functionare.

• Brutarii si patiserii. Pentru acest tip de localuri, este necesar sa se cunoasca cantitatile de pruduse oleaginoase utilizate in fiecare zi (ulei, unt, margarina).

 

• Fabrici din industria alimentara. Aceasta aplicatie se refera in mod special la abatoare, fabrici de conserve si produse congelate. Pentru alegerea unui separator adecvat este nevoie sa se cunoasca volumul zilnic sau debitul de apa uzata si cantitatea de carne prelucrata pe zi.

Separatoarele sunt conforme cu normele europene si nationale in vigoare si asigura protejarea mediului.

Modele disponibile: ASG 2, ASG 4, ASG 7, ASG 10.

SEPARATOARE DE HIDROCARBURI

Separatoarele de uleiuri minerale si hidrocarburi sunt utilizate pentru retinerea reziduurilor toxice din apele uzate provenite de la benzinarii, spalatorii auto, unitati service, depozite de carburanti, etc.

Principiul de functionare al separatoarelor de hidrocarburi se bazeaza pe diferenta de greutate specifica dintre apa si hidrocarburi, respectiv a materialelor solide aflate in apele reziduale.

Prezenta substantelor care pot conduce la formarea unor emulsii stabile, trebuie evitata inca din faza de proiectare.

Alegerea separatorului de hidrocarburi depinde de urmatorii parametrii:

  • alegerea materialului
  • locul de amplasare
  • aplicatie

 

Aplicatii

  • Parcari acoperite - cantitatea de namol provenita din parcari acoperite nu este considerabila, asadar pentru aceste aplicatii sunt recomandate separatoare cu sau fara compartiment de namol
  • Benzinarii - acest tip de aplicatii prezinta risc datorita scurgerilor de uleiuri. Separatorul de hidrocarburi este prevazut cu by-pass
  • Spalatorii auto - Pentru a putea alege separatorul necesar unei spalatorii auto se va tine cont de: debitul de apa care urmeaza a fi tratat si cantitatea de namol rezultata

 

  • Platforme betonate - Dimensionarea separatoarelor pentru acest tip de aplicatii este dependent de suprafata platformei si debitul de apa de ploaie care ajunge pe aceasta.

Modele disponibile:

  • Separatoare de hidrocarburi tip: ASH 1,5, ASH 4, ASH 6, ASH 10, ASH 15, ASH 20.
  • Separatoare de hidrocarburi cu by-pass tip: ASHBP 10 (50), ASHBP 10 (100), ASHBP 15 (75), ASHBP 15 (150).

 

CERE OFERTA

Doriti sa vorbiti cu unul dintre consilierii nostri la telefon?
Trimiteti detaliile si va vom contacta in cel mai scurt timp. De asemenea, ne puteti trimite un e-mail pe adresa water@cvw.ro.

Pentru Companii
Aveti intrebari despre modul in care CVWATER poate ajuta compania dumneavoastra? 
Trimiteti un e-mail si va vom contacta in scurt timp, sau sunati la numarul 0743 583 377 intre 08:00 si 17:00 de Luni pana Vineri.

CERE OFERTA

Acest site foloseste cookie-uri

Folosim cookie-uri, inclusiv cookie-uri de la parti terte, pentru a a personaliza continutul, pentru a oferi experiente personalizate, in sopuri publicitare sau pentru a oferi functii de socializare si pentru a analiza traficul de utilizare a site-ului. Apasand butonul „Acceptati cookie-urile recomandate”, confirmati ca sunteti de acord cu utilizarea acestor cookie-uri constand in cookie-uri de preferinte, statistica, marketing. In secțiunea Modifica setarile aveti optiunea de a selecta tipurile de cookie-uri pe care le permiteti. In orice moment va puteti retrage consimtamantul sau va puteti modifica preferintele. Informatii detaliate despre modul in care utilizam cookie-urile, inclusiv cum puteti refuza cookie-urile accesati Politica de cookie.

Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu folosirea cook-iurilor. Mai multe detalii. aici | Modifica setarile